Yrket med krav til ekspertise

      Kommentarer lukket til Yrket med krav til ekspertise

Når de unge skal velge sitt fremtidige yrke, så kommer det fra tidlig av en rekke urealistiske drømmer. Popstjerne og fotballspiller er nok de aller mest klassiske. Men selv når barna blir eldre, og kanskje til og med ender opp med studier, så kan også forventningene være ganske så naive. Dette bunner rett og slett i det faktum at de fleste unge ikke vet stort om arbeidslivet og de jobbene som befinner seg der. Selv vi voksne vet i grunn ikke stort om andre yrker enn det vi er i.

 

Dette er fordi noen yrker rett og slett er så spesialiserte at vi ikke kan forstå oss på hva det er som egentlig ligger bak. Tenk bare på prosessen med å lage et skilt for eksempel. Vi ser disse i det daglige, enten det er på veien, utenfor en butikk, eller kanskje til og med utenfor vår egen arbeidsplass. Allikevel legger vi ikke de altfor store tankene i jobben som ligger bak alt dette. Skiltproduksjon er derimot kanskje en av de yrkene i arbeidslivet som krever aller mest ekspertise.

 

En jobb de færreste kjenner til

Vi ser ofte på oss selv og vår egen jobb som noe unikt som andre ikke forstår seg på. Allikevel har de fleste en jobb som en noenlunde forstår, det være seg om du er lærer, sykepleier, søppelmann, snekker, eller rørlegger. Vi vet rett og slett nok om disse feltene til å anta hvilke arbeidsoppgaver en har gjennom dagene, og i hvert fall noenlunde gjette hvordan en utfører akkurat disse. Men når det kommer til skiltproduksjon, så står nok de aller fleste av oss helt blanke.

Blant annet vet nok de færreste hva en skjæreplotter brukes til. Dette er verktøyet som kutter skiltet til den formen du ønsker at det skal være. Det som ser ut som en relativt enkel maskin krever derimot en høy ekspertise. Pris på en skjæreplotter er tross alt ikke rimelig, så en ønsker ikke at ulærte skal bemanne denne maskinen. Andre prosesser som inngår i produksjonen av skilt er naturligvis laminering, foliering, eller bruk av lasermaskinen. Allikevel er det en skjæreplotter som gjør grunnarbeidet, og det er denne maskinen du må investere i først og fremst om du skal fremstille dine skilt.

 

Skiltproduksjon kan være din neste jobb

Produksjon av skilt er utvilsomt en bransje med god konkurranse, men siden feltet er såpass spesialisert, og ikke mange vet om hvordan produksjonen foregår, så kan det nok argumenteres for at det er muligheter til å lansere en bedrift her. Da bør du gjøre litt research på skjæreplotter priser, for en skjæreplotter er tross alt noe du bare må ha.

 

Sett bort i fra denne finnes det også mange andre mindre kostnader for å starte opp, men egentlig handler det meste nok en gang om ekspertise bak og kunnskapen til å bemanne utstyret. Det fremtidige jobbmarkedet krever ekspertise, og det er kanskje her de fleste unge blir altfor universale i sine studier. Hva med å velge et yrke med krav til ekspertise, slik som skiltproduksjon?