LEI kode – Veien til verdipapirhandel i Europa

      Kommentarer lukket til LEI kode – Veien til verdipapirhandel i Europa

Din bedrift må over årene gå gjennom mye papirarbeid. Det kan være alt fra kompliserte skatterapporter, til å skrive under på en kontrakt for et domenekjøp. Felles for alle er at de følger byråkratiske regler. Selv om de færreste av oss liker disse, så kan vi ikke benekte at disse spillereglene holder bedrifter verden rundt i sjakk. En av forskriftene som holder bedriftene som opererer i aksjemarkedet i sjakk heter LEI.

LEI står for Legal Entity Identifier, og en LEI kode er rett og slett et nummer som er spesielt egnet for din bedrift, slik at du kan handle verdipapirer i de Europeiske markedene. Koden består av 20 sifre som identifiserer at din enhet er den som du utgir den for å være i markedene. Dette er nyttig fordi sentralbankene blant annet ønsker å ha kontroll over hvem som handler i de globale markedene. Det bidrar med andre ord til bedre sikkerhet, men også generelt sett bedre oversikt i markedet.

Slik får du ditt LEI nummer

LEI er naturligvis ikke noe en bare kan kjøpe uten videre. Alle LEI nummer til norske foretak går gjennom NordLEI, som på bare 5 år har mottatt mer enn 100,000 søknader. Det er med andre ord en stor pågang av foretak som ønsker seg dette nummeret, nettopp fordi det gir dem en mye bedre fleksibilitet. Visstnok kan du handle gode verdipapirer i Norge også, men med en LEI kode kan din bedrift handle akkurat der dere måtte ønske i Europa.

Nummeret en LEI kan kjøpes enkelt og greit over nett, men vær obs på at du finner en pålitelig side. Du vil kun bli bedt om å fylle ut et enkelt skjema, så er søknaden klar til å sendes inn. Majoriteten av skjemaet blir fylt inn med info fra foretaksregisteret, så søknaden bør ikke ta deg mer enn et par sekunder med skumlesing – for å forsikre at den riktige infoen er gjengitt fra foretaksregisteret. Du kan dessuten betale online, slik at prosessen går enda fortere!

Hvordan skal du benytte deg av LEI?

De aller fleste får svar over nett på sin LEI søknad bare et par timer etter de søker. Det betyr at ditt LEI nummer er klart for bruk samme dag, som oftest. Søker du på en hverdag er du nesten utelukkende garantert å få det på dagen, slik at du kan handle verdipapirer umiddelbart. Da kan du benytte deg av LEI akkurat slik som du ønsker. Kanskje skal du ikke handle på børser ute i Europa med det første, men det er i hvert fall godt å ha fleksibiliteten tilstede dersom mulighetene på et tidspunkt skulle åpne seg.

Som en bedrift finnes det flere ruter å gå med sin opptjente egenkapital. En kan betale utbytte, som nok er mest populært, men en kan også investere som en bedrift. Det er uten den samme risikoen som privatpersoner, så dette kan virkelig være gunstige investeringer. Kort og godt er LEI kode nøkkelen til mange muligheter, og derfor bør du skaffe din i dag!